Výsledky ankety o preferencích při výběru hřebce

17.06.2017 23:54

V anketě hlasovalo 201 lidí, tedy docela slušný vzorek. Výsledky sice nebudou moc směrodatné, ale určitě jsou dobré k zamyšlení. Tady je tedy úvaha nad jednotlivými kritérii.

EXTERIÉR - v anketě toto kritérium získalo těsné prvenství, obdrželo 46 hlasů (respektive 23 %). Není pochyb o tom, že vzhled prodává. Tady by měli zbystřit majitelé a držitelé hřebců a dbát na to, jakými fotografiemi prezentují své hřebce v inzerátech. Zde bych ráda připomněla, pokud máte k dispozici pěknou aktuální fotografii svého hřebce, můžete mi ji poslat e-mailem a já jí ráda na těchto stránkách uvěřejním. Pokud si sami netroufáte hřebce nafotit, můžete mě rovněž kontaktovat, znám několik fotografek, které vám po domluvě rády hřebce nafotí.

PŮVOD - toto kritérium zkončilo na druhém místě s počtem 44 hlasů (22 %). Jsem ráda, že se zajímáte o původ svých koní a vhodnost konkrétního spojení. Doufám, že až se mi podaří zpracovat všechny linie, zde naleznete dostatek informací pro správný výběr hřebce.

VÝKONNOST - vzhledem k tomu, že se toto kritérium umístilo na třetím místě s počtem 43 hlasů (21 %), myslím si, že pokud svého hřebce budete prezentovat v soutěžích, určitě mu to může přinést body navíc. A samozřejmě je vhodné v inzerátech uvádět, pokud hřebec pracuje v lese.

DOSTUPNOST - 27 hlasů (13 %) I v dnešní době možností snadné přepravy je vzdálenost či dostupnost hřebce důležité kritérium s ohledem na cenu dopravy a čas tím strávený. Proto jsem pro vás ve spolupráci s Kristýnou Václavkovou, která vytvořila mapu připouštěcích stanic, vypracovala přehled umístění hřebců, abyste se jednoduše mohli kouknout, jací hřebci jsou k dispozici ve vašem okolí.

POTOMSTVO - 21 hlasů (10 %) Snad vám v tomto kritériu pomáhá i zdejší galerie, jen by to chtělo i větší spolupráci od vás, abyste mi svými fotografiemi pomohli rozšířit galerie potomků, aby bylo co porovnávat.

TĚLESNÉ MÍRY - 15 hlasů (8 %) Řekla bych, že dostatečné tělesné rozměry (zejména pak holeň) jsou v dnešním chovu trochu problém. Proto by bylo vhodné při výběru hřebce na klisnu zohlednit i to, zda hřebec dává v potomstvu dostatečné míry, a zejména na klisny méně kostnaté vybírat hřebce v tomto kritériu prověřené nebo hřebce s nadprůměrnými mírami.

OSOBNÍ ZNALOST - 5 hlasů (3 %) Protože ne každý má souseda, který by měl plemenného hřebce, trochu jednotlivé hřebce osobně přiblížit zájemcům, je účast na různých přehlídkách a výstavách, kde se vyskytují potenciální chovatelé.

 

Velmi všem děkuji za účast v anketě a doufám, že se zapojíte i do další ankety tentokráte na téma Co na těchto stránkách nejraději vyhledáváte?